Hyperhidros – en sjukdom som plågar många

Hyperhidros är en av de där sjukdomarna som är värre att drabbas av än vad många tror. De drabbade drar sig tillbaka socialt och tas inte på allvar inom vården. Men det finns hjälp att få.

svettKonsekvenserna av att lida av hyperhidros kan vara svåra att begripa fullt av den som inte är drabbad. Svettas gör ju alla ibland, och det finns väl egentligen inte någon som trivs med det. Men vad händer om du svettas extremt mycket utan att du ens ansträngt dig? Om svetten forsar från kroppen så till den grad att kläderna blir helt dyblöta när du befinner dig på jobbet? Inte så trevligt, eller hur? På https://www.svettmottagningen.se/patientinformation kan du som lider av hyperhidros hitta hjälp och information om hur du kan underlätta din situation.

Svensk vård brister ofta i hur hyperhidros behandlas

Många som lider av hyperhidros vittnar om att de har svårt att bli tagna på allvar inom landstingsvården. Effektiva behandlingar används inte och läkare underskattar vilken effekt sjukdomen har på de som drabbats. I vissa fall existerar regionella skillnader. Bertil Persson som är överläkare på en hudklinik i Skåne säger till exempel till Aftonbladet att Region Skånes riktlinjer är att de enbart ska behandla armhålor och handflator.

Det sociala livet blir lidande

Hyperhidros är en sjukdom som plågar äldre såväl som yngre. I många fall får överdriven svettning konsekvenser långt upp i åldrarna. De sociala begränsningar många unga upplever på grund av sina svettningar gör i många fall att de upplever sociala problem även som äldre. Som tur är finns det hjälp att få.

Hjälp mot överdrivna svettningar

Matilda Berlin har lidit av överdrivna svettningar sedan hon var elva år gammal. Hon berättar för Expressen att hon har fått bukt med sina problem bland annat genom regelbundna Botox-injektioner. Det ska dock sägas att det i de allra flesta fall räcker med betydligt mindre omfattande ingrepp än så. Hos Svettmottagningen behandlar man hyperhidros i första hand med enkla åtgärder som aluminiumklorid och Absolut Torr. Om de inte ger effekt påbörjar man behandling med botulinumtoxin, vilket vanligtvis ger resultat inom 3 månader. Om inget av det ger önskad effekt går de vidare till den typ av behandlingar som hjälp Matilda Berlin.