Naturligt med svett – men inte när det är överdrivet

Det är naturligt att svettas men när det går överstyr kan det vara ett allvarligt fel. Alla vet inte att svettningar kan vara en sjukdom, och att det finns en lösning.

Joakim Ternström fick höra “det är inte så farligt” från svenska läkare och fortsatte att lida av sina 966909-david-badenhorst-9svett-problem – tills att han såg en annons i en tidning om en klinik som hanterade folk med kraftig svettning. Nu väljer han att kräva ersättning för den kostnad han har lagt på behandlingen, och om högsta domstolen inte godkänner hans önskan kommer han inte ha råd att betala.

Att svettas är någonting som alla gör, vissa mer och vissa mindre. Men det finns de som svettas överdrivet mycket och då kan det faktiskt betraktas som en sjukdom. Symptomen på att en har ett sjukligt problem med svettningar är att man så klart svettas väldigt mycket men det man kan ha i åtanke är om man märker problem med att hantera papper eller om man får hudskador eller infektioner på de ställen på huden som man svettas mycket.

Om du är osäker ska du alltid söka vård och förhoppningsvis kan du få bättre hjälp än Joakim som vi skrev om längre upp i artikeln. Mer information hittar du på Vårdguiden 1177.

Botox mot svett

1179935-painMånga vet inte heller att botox kan hjälp mot svettningar, och även mot huvudvärk samt för att få muskler att slappna av. Det är vanligt med fördomar mot botox, där en tror att det enbart hamnar om att vilja ha mindre rynkor och vara mer vacker, men det finns faktiskt de som gör botox för att må fysiskt bättre. Om du intresserar dig av det här ämnet kan  du läsa mer på: http://www.drtore.com/azzalure-botox-vistabel-behandling-i-växjö

Om du har problem med att du svettas mycket men inte som i en sjukdom kan det vara andra saker som din kropp vill berätta om. Det kan handla om att kroppen informerar om att du är stressad, att du äter fel mat, att du har lågt blodsocker eller du har blivit gravid eller hamnat i klimakteriet.

  • Om du är stressad: Människor har två typer av svettkörtlar, ekkrina och apokrina, som är viktigast när det kommer till kroppens temperaturreglering. När du är stressad kommer det mycket svett från apokrina-körtlarna, vilket visar sig i handflator eller ljumskar och underliv.
  • Fel mat: Fel mat kan göra att du drabbas av trimetylaminuri, en genetisk störning som gör att vissa ämnen in bryts ner ordentligt. Då kan du komma att lukta rutten fisk eller ägg. Om du misstänker att du drabbats av detta bör du kontakta en läkare.
  • Lågt blodsocker: Om du känner dig svag och samtidigt börjar svettas kan det handla om lågt blodsocker. En normal blodsockernivå bör ligga på 70-1000 milligram per deciliter, om den är under 70 kan du känna av effekterna – bland annat genom svettningar.
  • Gravid eller klimakteriet: Om du märker en plötslig skillnad i ditt svettande kan det bero på att du är gravid – eller om du har åldern inne, att du hamnat i klimakteiet. Det är då det endokrina systemet som påverkas, det vill säga kroppens hormonproducerande körtlar.