Vikten av rätt säng för god sömn

Att få tillräckligt med sömn är en av grundpelarna i en god hälsa, och sömnen är en av våra viktigaste funktioner för återhämtning. Det finns flera faktorer som påverkar vår sömnkvalitet, och sängen vi sover i är en av dem.

Sömnen är väldigt lättpåverkad, och vi behöver se till att våra sovrum bjuder in till sömn så mycket som möjligt. Ett exempel är att undvika all form av elektronik; ingen tv och helst ingen mobiltelefon heller. Håll rummet svalt och mörkt, och ha färgskalor som är avslappnande och lugnande, som blå och gröna nyanser. Se till att du har en säng som passar dig; till exempel kan en kontinentalsäng från sängvaruhuset Elgen vara ett bra val. Var väldigt noga i ditt val av säng då du spenderar mycket tid där och du lätt kan få obehag och sömnproblem om du har en säng som inte passar din kroppstyp.

Tips när du ska välja säng

När du ska skaffa ny säng så är det några saker som är extra viktiga att tänka på:

  • Snäva in alternativen genom att sätta en budget, och prova så många sängar som möjligt
  • Gå till ett sängvaruhus med kunnig personal – deras expertis kommer hjälpa dig mycket
  • Det viktigaste är hur just din kropp passar i sängen, så lås dig inte vid mjuka eller hårda sängar
  • Tänk på att typen av kudde också påverkar din sömn, och om du sover på rygg eller på sidan

Även om sängen inte kommer lösa alla sömnproblem så är den åtminstone en hjälp på vägen, och den kommer förbättra din återhämtning avsevärt om du är noggrann och väljer den sort som passar dig bäst.

Sömnen påverkar både välmående och skönhet

När du hittat rätt säng och gjort i ordning ditt sovrum så finns alla förutsättningar för att du ska få en riktigt god nattsömn. Det är då som kroppen och knoppen återhämtar sig, bearbetar minnen och städar vår hjärna. Det är väldigt mycket fysiska och mentala processer som pågår under vår nattsömn, och sömnbrist resulterar snabbt i negativa effekter. Prestationsförmågan går ner, vi klarar inte av särskilt ansträngande tankeuppgifter och både vårt humör och tålamod påverkas. En god nattsömn gör oss däremot utvilade, stärker vår stresstålighet, hälsa och till och med vår hud, vi mår bättre och blir på bättre humör. God hy, rynkor och humöret är alla saker som påverkas av sömnen!