Viktiga vitaminer

Får du i dig tillräckligt med vitaminer? Och får du i dig de viktiga vitaminerna?

Att vitaminer är viktiga för hälsan vet alla redan: själva ordet vitamin kommer från det latinska ordet för liv. Vissa vitaminer är dock svårare att få i sig tillräckligt av, och vissa har också större effekt på hälsan än andra.

D-vitamin

D-vitamin är viktigt för immunförsvaret, vilket inte minst gör att försäljningen av denna typ av kosttillskott ökar kraftigt på hösten. Den viktigaste källan till vitamin D är solen – vitaminet bildas i huden när den träffas av solstrålarna. P.g.a. Sveriges läge i världen ges tillskott av vitamin D till barn och till äldre, men även ungdomar och vuxna bör se till att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Vitaminet finns i flera animaliska livsmedel, bl.a. i mejeriprodukter.

C-vitamin

Alla vet att C-vitamin är nyttigt, och att det finns i citrusfrukter. Men varför är det nyttigt? Vitaminet är en riktig prestationshöjare för vita blodkroppar, som skyddar mot sjukdomar genom att ”sluka” bakterier som annars kan orsaka sjukdomar. Detta gör att C-vitamin inte bara skyddar mot sjukdomar: det kan även förkorta sjukdomsförloppet när man väl blivit sjuk. Vitamin C finns förutom i citrusfrukter även i inhemska växter som nypon och svarta vinbär.

A-vitamin

Även A-vitamin stärker immunförsvaret. Detta beror på att vitaminet förbättrar slemhinnornas funktion, och de flesta av de vita blodkropparna finns i tarmsystemets slemhinnor. Det talas mycket om tarmarnas betydelse för hälsan idag, och mycket forskning återstår. Kanske kommer man i framtiden att veta ännu mer om vitamin A:s positiva effekter för hälsan, men redan idag vet vi att det är nyttigt. A-vitamin finns i fet fisk, i kött och i ägg.

Zink

Zink är inte ett vitamin, utan en metall och ett spårämne. Men det spelar en viktig roll för immunförsvaret, och därför får det vara med här. Mer än 300 av enzymerna i människokroppen behöver zink för att fungera ordentligt. Dessutom kan zink förkorta en förkylning, och gör det lättare för kroppen att ta upp andra vitaminer.